Документи для програм Work and Travel USA та Internship/Trainee

Основними документами учасників програм культурного обміну (Work and Travel, Internship та Trainee) є DS-2019, віза J-1, Job offer (форма DS7002 для програм Internship/Trainee),  форма SEVIS I-901, SSN та I-94 card.

Форма DS-2019

Форму DS-2019 (Designated Sponsorship Form) видає вам спонсорська організація у США. Ця форма є вашим дозволом на роботу в США та основним документом, на базі якого вам відкривають візу обміну в посольстві. В цій формі буде вказано вашого роботодавця, на якого ви будете працювати по програмі Work and Travel, компанію, яка організувала вашу поїздку на території України (тобто ми), та ваш персональний номер в системі SEVIS. SEVIS (Student and Exchange Visitor System) – це єдина система обліку інформації про всіх учасників програм Work and Travel и Internship/Trainee, в якій є данні про вашого роботодавця, адресу роботи, в якій вам буде необхідно залишити ваші данні про своє місце проживання після приїзду в США. Враховуючи, що візу вам видають на основі вашого дозволу на роботу, в якому вказано данні вашого роботодавця, вам необхідно досить обережно приймати всі рішення, пов’язані зі зміною роботодавця на території США по програмі Work and Travel USA (по програмах Internship/Trainee така зміна зовсім не дозволена). Усі питання, пов’язані зі зміною місця роботи необхідно узгодити з вашим спонсором та при цьому вказати причини,а у випадку, коли ваш роботодавець згоден з тим, що ви на нього більше не працюватимете, можна просто проінформувати спонсора про нове місце роботи. Форму DS-2019 необхідно зберігати до повернення в Україну, а після повернення повернути її нам. Також цю форму необхідно бережно зберігати, так само, як і закордонний паспорт, оскільки ці документи знадобляться вам при отримані Social Security Card, додатковому працевлаштуванні та проходженні паспортного контролю при виїзді зі Штатів.

Віза J-1

Усі візи, які видає консульський відділ посольства США, діляться на певні типи, в залежності від можливого терміну перебування на території Сполучених Штатів, цілі поїздки та можливості працювати на території США. За участі у програмах Work and Travel USA и Trainee/Internship USA всі учасники отримують візу J-1 – це віза культурного обміну з правом на працевлаштування на обмежений період (період, який ви маєте право працювати на території США, буде вказано у вашій формі DS-2019). По програмі Work and Travel USA віза J-1 обмежена за терміном від моменту її отримання до 1го жовтня поточного року.

Учасникам програми Work and Travel USA необхідно знати, що офіційне право на роботу на території США вони мають лише до 1-го вересня, після чого настає “Grace period” (період з 1-го вересня до 1-го жовтня, коли учасники програми Work and Travel USA мають право знаходитись на території США та подорожувати, але вже не мають права офіційно працювати).

Максимальний термін дії візи J-1 по програмі Internship/Trainee USA складає 18 місяців. Також важливо розуміти, що неможливо двічі в’їхати на територію США по візі J-1, навіть якщо термін її дії ще не закінчився (тобто, у учасників програм Work and Travel USA, Internship/Trainee USA немає можливості посеред літа злітати на пару днів додому та знову полетіти в Штати).

Job offer

Job offer – це ваше запрошення на роботу від приймаючої компанії в США по програмі Work and Travel USA. В цьому документі описуються умови вашої роботи, заробітна платня (частіше за все ставка почасової оплати праці, але іноді бувають позиції, на яких роботодавець сплачує фіксовану зарплату за 1-2 тижні), точна назва позиції, що буде входити до ваших обов’язків, ім’я та прізвище вашого менеджера, кількість робочих годин на тиждень, адреса та контакті приймаючої сторони та умови проживання (якщо роботодавець надає житло), у тих випадках, коли роботодавець цього не робить, він допоможе знайти вам житло. Ваш Job offer є одним з основних документів, на які звертають увагу візові офіцери на співбесіді у консульському відділі посольства США, тому необхідно детально його вивчити перед проходженням інтерв’ю в посольстві.

Форма DS-7002 (Training Plan)

Форма DS-7002 – це аналог Job offer’у для програми Internship/Trainee. В цій формі приймаюча компанія має детально описати стадії вашого стажування, ваші обов’язки на кожному етапі, та досвід, який ви зможете отримати. Форма DS-7002 має також містити такі ж данні по роботі, як і Job offer для учасника програми Work and Travel USA, а саме кількість робочих годин на тиждень, заробітну платню, умови проживання та контакти приймаючої сторони. У випадку, якщо ви самостійно шукаєте роботодавця для програми Internship/Trainee необхідно пам’ятати, що всі стадії стажування, описані у формі мають максимально відповідати вашій спеціальності.

Форма SEVIS I-901

Форма SEVIS I-901 – це підтвердження сплати обов’язкового збору Держдепартаменту США для всіх учасників програм обміну. Для учасників Work and Travel USA розмір цього збору складає 35 доларів США, для учасників Internship/Trainee – 180 доларів США. Також у цій формі зберігається номер вашої форми DS-2019 і, таким чином, у єдину інформаційну систему SEVIS передаються всі ваші данні. Форма SEVIS I-901 є необхідним документом для проходження інтерв’ю на отримання візи у посольстві США.

Social Security Number (SSN)

Social Security Number (SSN) – це ваш персональний номер платника податків на території США. Він є аналогом українському ідентифікаційному коду. SSN є необхідним для отримання зарплатні, для відкриття банківського рахунку та для повернення податків після повернення додому. Для того, аби отримати Social Security Number, вам необхідно зареєструватись у SEVIS після приїзду до США (інформацію про те, як це зробити ви отримаєте перед відльотом). Через 3-5 днів (після того, як ваш статус в системі SEVIS стане активним) зверніться в найближчий Social Security Office (його адресу можна дізнатись у роботодавця або ж знайти в Інтернеті), в якому необхідно буде надати закордонний паспорт, форму DS-2019. Через 1-3 тижні Social Security Card, на якій буде вказано ваш SSN, прийде на вказану вами адресу (вашу домашню адресу в США чи адресу вашого роботодавця). Також не забувайте, що цей номер надається один раз на все життя, тому його необхідно зберігати для наступних поїздок в США, оскільки процес його відновлення може забрати досить багато часу.

I-94 card

I-94 card – це форма, яку ви заповнюєте в літаку під час перельоту в США. Її будуть роздавати стюардеси. В I-94 необхідно буде заповнити такі данні як: ім’я, прізвище, дата народження, серія та номер загранпаспорту, в якій країні та якому місті ви отримали візу, також ваш статус в США. У розділі статус необхідно написати “Non-immigrant”. I-94 card необхідно показати офіцеру під час проходження паспортного контролю. Ця форма залишається у вашому паспорті до вильоту додому. Саме в цій формі проставляються дати вашого прибуття на територію США та відльоту, також по цій формі звіряється, чи не прострочили ви візу. Саме тому важливо, щоб візовий офіцер забрав у вас цю форму, коли ви будете летіти додому.